Switcher

5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲

5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲 5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲 5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲 5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲 5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲 5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲 5 分鐘上手!依莉詩試玩港人研發 GoSkate 筋斗雲

圖文引用自:http://unwire.hk

之前 Edward 去咗北京玩小米「九號平衡車」,可惜因為香港法例問題所以未有推出,無得玩。今日依莉詩就借咗部由香港團隊研發的 GoSkate 筋斗雲嚟試玩,睇下易唔易上手先!

單轆設計 5 分鐘可以上手

同平衡車唔同,筋斗雲只有中間一個轆,雖然好似滑板咁前後控制,踩上去就好似滑雪咁。因為係單個摩打設計,筋斗雲靠雙邊平衡去感應,只要側身重心向前就會向前,重心向後就會向後,比係平衡車更易上手。就算我平衡感唔太好,但試咗兩次就已經輕鬆行到直線。雖然佢似滑板,不過亦因為得一個轆,所以唔可以上落梯級,而且因為無剎車掣,最好就係無乜人的路或者公園入面玩會比較合適。

夠由沙田踩到粉嶺

筋斗雲的續航力同平衡車差唔多,叉滿 90 分鐘電可以行 20km,最高速度為 15km/hr,差唔得由沙田去到粉嶺咁遠。不過筋斗雲始終唔係代步車,留係公園玩唔會唔夠用啦。而筋斗雲最大負重達 220 磅,本體則有20 磅重 ,要拎出拎入可能有 D 麻煩,不過要玩就梗係要付出少少嘅。

新聞出處